یادگیری زبان و استراتژی های طلایی یادگیری
همانطور که میدونین یادگیری زبان به عوامل مختلفی بستگی داره که یکیش دونستن روش های صحیح یادگیری و داشتن استراتژی درست در مسیر یادگیریه.
ما در اسپیکان بعنوان بهترین آموزشگاه زبان انگلیسی میخوایم چند تا از اونا رو که طبق یکی از جدیدترین مقالات علمی است رو بطور دقیق با هم مرور کنیم تا زبان آموز بهتری باشیم و یادگیری کارامدتری داشته باشیم. این استراتژی ها به چهار دسته کلی تقسیم میشن که در ادامه به بررسی اونا پرداختیم.
1- برای یادگیری زبان استراتژی مخصوص خودت رو دنبال کن
منظور از استراتژی یادگیری، مجموع کارها و فعالیت هایی که هر شخص انجام میده تا هر یک از مهارتهای زبانی رو بهتر یاد بگیره. هر استراتژی ممکنه برای یک فرد مفید باشه و برای فرد دیگری نباشه. بیاین لیست استراتژی ها رو به تفکیک هر مهارت بررسی کنیم:
استراتژی های یادگیری Reading (خواندن)
- مطالبی رو برای خوندن انتخاب کن که نزدیک سطح فعلی زبانت باشه، نه خیلی پایین تر و نه خیلی بالاتر.
- سعی کن خلاصه ای از متنی رو که میخونی رو بنویسی و اونو در ذهنت بسپاری و مرورش کنی.
- در مواجهه با لغات و ساختارهای جدید معنی اونها رو طبق متن حدس بزن و برای لغات خیلی دشوارهم از دیکشنری استفاده کن.
استراتژی های یادگیری Writing (نوشتن)
- سعی کن انواع مختلف متن ها رو(نامه، متن ادبی، انشاء، داستان و…) ببینی، بررسی کنی، و کم کم شروع به نوشتن کنی و بعدش اون چیزی که نوشتی رو با متن اصلی مقایسه کنی.
- قبل و هنگام نوشتن متن اولیه (Draft) کاملی شامل تمام ایده هایی که از اون موضوع در ذهن داری، تهیه کن و بعد از آماده شدن Draft، یک یا دو بار اون رو از نظر لغات و گرامر چک کن. بهتره متن رو به فردی که از نظر زبانی در سطح بالاتری ازت قرار داده برای چک کردن و بازخورد گرفتن بدی و بعدش اون رو با متن خودت مقایسه کن تا ببینی ایراداتت در کدوم قسمت ها بوده.
استراتژی های یادگیری Listening (شنیداری)
- تعاملت رو در کارهایی که باعث میشه در معرض داده های شنیداری بیشتری از زبان جدید باشی، بیشتر کن. مثل گوش دادن به رادیو، دیدن فیلم و برنامه های تلویزیونی و شرکت در بحث های آزاد.
- با آواهای اون زبان جدید آشنا شو. برای انجام این کار به ترکیب صداها در کلمات یا عبارت دقت کن، تقلید و تکرار جملاتی که افراد اون زبان میگن و گوش دادن به مکالمات اونها خیلی بهتون کمک میکنه.
- قبل از شروع به گوش دادن (لیسنینگ) روی یک مورد خاص تمرکز کن مثلا شنیدن یک صدای خاص یا دقت در نحوه ی تلفظ یک صدا یا کلمه ی خاص.
- در حین گوش دادن (لیسنینگ) این کارها رو انجام بده. مثلا تمرکز روی کلمات و جملات برای فهمیدن نحوه ی صحیح تلفظ اونها.
- اگر موقع گوش دادن قسمت هایی رو متوجه نشدی، طبق مطالبی که قبلا در همون متن شنیدی و طبق عنوان متن، اون رو حدس بزن یا اگر امکانش هست، از روی حرکات بدن و چهره ی فرد مطلب رو حدس بزن.
استراتژی های یادگیری Speaking (صحبت کردن)
- از ساختارهای گرامری جدید در شرایط مختلف استفاده کن و اونها رو در جملات به کار ببر.
- جملات و فکرهای روزمره ت رو به انگلیسی تمرین کن.
- در مکالمات کلاسی و بحث های آزاد شرکت کن و حتی شروع کننده مکالمه باش.
- اگر در حین صحبت، کلمه ای یا طرز گفتن ساختاری رو نمیدونستی یا فراموش کرده بودی، راههای دیگه ای برای گفتن اون پیدا کن. مثلا استفاده از هم معنی ها یا توصیف کردن ایده ها یا اشیاء.
استراتژی های یادگیری گرامر (Grammar)
- از جملاتی بعنوان الگو استفاده کن و اونها رو در ذهن داشته باش و بقیه ی جملات رو به ساختار اونها ببر.
- در مراحل ابتدایی یادگیری، ساختار، کلمات، صفت ها و ضمایر مرتبط با هم رو با رنگهای مشابه خط بکش.
- به فاعل جملات و فعل های منصوب به اونها دقت کن.
استراتژی های یادگیری Vocabulary (لغت)
- برای حفظ کردن لغات جدید کلمات رو تحلیل کن تا با ساختار و ریشه ی اونها آشنا بشی. ممکنه بخش هایی از اون لغت برات آشنا باشه و معنی قسمت هایی از اون رو بدونی. اما در صورت امکان، تصویری ذهنی از اون لغات برای خودت بساز.
- برای دوره کردن لغات همیشه در فاصله های زمانی مختلف (در ابتدا با فاصله های کمتر و بعد با فاصله های بیشتر) لغات جدید رو دوره کن.
- برای یادآوری لغات سعی کن شرایط، زمان، و مکانی که اون کلمه رو شنیدی یا در متنی دیدی، به یاد بیاری.
- از لغات جدیدی که یاد میگیری در صحبت های خودت استفاده کن تا مطمئن بشی که معنیش رو یادت مونده و طرز استفاده ش رو میدونی. همینطور بهتره لغت های آشنا و قدیمی رو با هم ترکیب کنی و جملات جدید بسازی.
2- تا حد امکان، مستقیما و به مقدار زیاد، با زبان دوم درگیر باش
درهنگام یادگیری زبان جدید، سعی کن زبان مادریت رو کاملا کنار بگذاری و فقط با زبان دوم زندگی کنی. برای یک زبان آموز خوب بودن به زبان دوم فکر کن، فکرهات رو صحبت کن، کتاب بخون، فیلم ببین… .
اما، در تبدیل جملات و مفاهیم زبان اول به زبان دوم مراقب باش که ترجمه ی مستقیم و لغت به لغت همیشه درست نیست.
3– اهمیت مواردی مثل انگیزه و اعتماد به نفس رو دست کم نگیر
سطح استرست رو کم کن تا بتونی بیشتر در کلاس صحبت کنی. یادت باشه انگیزه ساختنیه، روش کار کن.
4- سبک یادگیری زبان خودتو رو بشناس
آگاهی از روش های یادگیری کلید پیشرفت هر فردی است اما یادگیری در همه افراد ممکنه یکسان نباشه، چون روش های یادگیری نتیجه تجارب متعدد آموزشی افراد است و عوامل متعددی مثل هوش، انگیزه، تلاش، شرایط خانوادگی و اجتماعی و … بر آن تاثیر گذار است.
سبک های یادگیری انواع مختلفی دارند و برای هر فرد هم متفاوته. طبیعتا هر فردی با شیوه مخصوص به خودش و شیوه ای که با اون راحته، سعی به مطالعه و یادگیری دروس داره.
اگر می خوای در یادگیری موفق باشی، ابتدا باید سبک یادگیری مخصوص به خودتو بدونی.
با دونستن سبک یا سبک های یادگیریت، می تونی بهتر و موثرتر زبان و یا هر مهارت دیگه ای رو یاد بگیری و تمرکزت رو بر روی تمریناتی بگذاری که مطابق با سبک یادگیریت باشه. به این ترتیب میزان یادگیریت رو ارتقاء میدی.
پس توصیه می کنیم همین حالا وارد لینک زیر بشی و کمتر از 10 دقیقه وقت بزاری و این تست رو بزنی تا با سبک یادگیریت آشنا بشی.
و در اخر، خودت رو برای اون چیزی که هستی دوست داشته باش 😊